Ovocentrum – jaro 2022

Tak jako každý rok, i letos nás Ovocentrum potěšilo ochutnávkovou krabicí. 

Tentokrát v ní byly ukryty různé druhy sýrů – ementál, bio sýrové tyčky, mozzarella, bio gouda. K nim nám přibalili sušené plátky hrušek a kešu ořechy. Z přiloženého letáku jsme se dozvěděli spoustu zajímavostí o sýrech a také o tom, co jsou to “štěpány” a že kešu roste na stromě zvaném Ledvinovník západní.

Každá třída si ochutnávku udělala po svém. 

My ve III. B jsme ji pojali jako degustaci a vyhodnotili jsme pro nás nejchutnější sýr – tím se stala mozzarella a těsně za ní byly sýrové tyčky. Kešu ořechy chutnaly dětem více, než sušené hrušky. Na talířcích však nakonec nezůstal ani drobeček.

Dále jsme dostali možnost vybrat si z doprovodného programu sadu na pěstování zeleniny – na prvním stupni jsme si do truhlíků vyseli okurky a ředkvičky. Ve třídách jsme sledovali, jak rostou. Naklíčené ředkvičky jsme si potom nachystali na svačinku.

A nesmím zapomenout ani na vzdělávací brožuru o pěstování, sklizni, skladování a využití ovoce a zeleniny s názvem Rok s Vandou a Šampionem, kterou obdržely na začátku května všechny třídy na I. i II. stupni.

Věřím, že zdravé produkty, které nám Ovocentrum dodává, vedou děti ke zdravějšímu stravování a budeme v tomto projektu pokračovat i v dalším roce.

Za projekt Ovoce a zelenina do škol, Mléko a mléčné výrobky do škol

Mgr. Martina Smolová